Energistä asiaa

Säästä sähkölaskussa – Sekä sähkön kilpailutus että energiansäästö tuovat suurimmat säästöt

Listasimme alle 7 tapaa säästää sähkölaskulla. Lue lisää alta ja ota vinkit käyttöösi!

Sähkön hinta viimeisen 12 kuukauden aikana on ollut ennätyksellisen halpaa. Sähkönsiirto Suomessa on kallistunut viime vuosina, mutta edelleen on keinoja, joilla sähkölaskun loppusummaa saadaan pienennettyä. Suurimmat säästöt saadaan oikean hinnoittelun ja energiansäästötoimenpiteiden avulla.

1. Sähkön hinta:

Kilpailuta sähkösopimus. Sähköenergian osuuden laskulta voit kilpailuttaa, ja oikean hinnoittelun valinnalla voit saada jopa 10-20% säästöä sähkölaskullesi. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen vanhan sopimuskauden pättymistä. Kulutusprofiilistasi riippuen voit valita joko kiinteän hinnan tai markkinahinnan välillä. Vuoden 2020 sähkön hinta on ollut poikkeuksellisen halpa. Toukokuun toteutunut markkintahinta oli vain 1,95 snt/kWh. Toistaiseksi markkintahinta on edullisin tapa ostaa sähköä poikkeuskevään kysynnän alenemisen myötä.

2. Sähkön siirto:

Sähkön siirron osuus sähkölaskulla on kasvanut viime vuosina. Voit tarkistaa omalta verkkoyhtiöltä, mikäli kulutuksellesi on olemassa halvempi siirtotuote. Siirtotuotetta on mahdollista vaihtaa maksutta kerran vuodessa. Eri vaihtoehtoja verkkoyhtiöstä riippuen löytyy yösähköstä kausisähköön. Myös tehosiirtotuotteita on esimerkiksi Carunalla kaksi eri vaihtohtoa.

3. Sähkövero:

Mikäli sähköveroluokka on ollut aikaisemmin väärä, veroluokan vaihdosta saadaan suurimmat säästöt. Halvempaan sähköveroluokkaan oikeutetut yritykset voivat hakea liikaa maksettua veroa takaisin 3 aikaisemmalta kalenterivuodelta. Sähköveroluokan tarkistus on hyvä tehdä, jos yritys käyttää toimitilojaan pääosin tuotannollisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi tuotannollinen teollisuus, leipomot, kasvinviljelijät ja kaivostoimintaa harjoittavat yritykset ovat oikeutettuja halvempaan veroluokkaan.

4. Aurinkopaneelit:

Aurinkopaneelit ovat loistava pitkän aikavälin sijoitus. Tämä kertainvestointi maksaa itsensä ennätysajassa takaisin. Aurinkopaneelien hinta on tullut alas ja keräysteho on tänä päivänä huippuluokkaa. Paneeleiden hankintaan on nykyään mahdollista saada erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja aurinkopaneelit voi ostaa monelta toimijalta myös osamaksulla. Onko sinulla kysymyksiä paneelien hankintaan liittyen? Ota meihin yhteyttä ja pyydä maksuton paneelikartoitus!

5. LED valaistus:

Tänä päivänä melkein joka paikassa käytetään jo LED valoja. Mikäli sinulla on vielä käytössä perinteisiä valaisimia, suosittelemme uusimaan valaistuksen vaihtamalla LED valoihin.  LED teknologia on sekä energiansäästön että valonlaadun kannalta parempi ratkaisu. Isot toimitilat voivat säästää useita satoja euroja sähkölaskulla vain valaistusta vaihtamalla. Kotitalouksissa taas liiketunnistimet esimerkiksi pihavalaistuksessa ovat suosittuja sekä vaivattomuuden että energiansäästön vuoksi.

6. Energiansäästö ja kodin lämmitys:

Kodin lämmitys on hyvä optimoida, mikäli lämmitykseen käytetään sähköä. Oletko miettinyt halpojen yötuntien hyödyntämistä markkinahintaisessa tai yösähkösopimuksessa? Lämmityskaudella sopiva sisälämpötila on 20-23 asteen välillä. Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella voit saada huomattavia säästöjä yhden talvikauden aikana. Mikäli käytät maalämpöpumppua, tarkista mikäli pumpussa on olemassa ECO- tai säästöasetus.

7. Tarpeettoman kulutuksen minimointi:

Kotitoimistossa työskentely on tämän kevään myötä tullut monelle tutuksi. Sekä kodinkoneet että toimistolaitteet vievät sähköä myös valmiustilassa. Mitä enemmän laitteita pidetään valmiustilassa, sitä enemmän ne myös kuluvat ja käyttävät energiaa. Kaikkien laitteiden sammuttaminen erikseen vaatii tietysti vaivaa, mutta virtakytkimellä varustettu jatkojohto voi säästää sinulta aikaa. Mikäli sinulla on jatkojohto, jossa on virtakytkin, voit sammuttaa kaikki laitteet helposti sammuttamalla kytkimen.

 

Alla linkit hyödyllisiin artikkeleihin, joista löydät lisää vinkkejä:

 

Sähkön siirto: https://www.plussasuomi.fi/energistaasiaasahkonsiirto/

Teollisuuden sähkövero: https://www.plussasuomi.fi/teollisuuden-sahkovero/

Aurinkopaneelit: https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006091459.html

LED-valot: https://www.plussasuomi.fi/ledvalaistuksenhyodyt/

Energiansäästö vinkit:

https://www.caruna.fi/ajankohtaista/nain-lammitat-fiksusti-ja-saastat-sahkolaskussa

https://www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/vastuullinenkuluttaminen/sahko-vesi-lampo-ja-vastuullinen-kuluttaminen/energiansaasto/

https://op.media/asuminen/oma-koti/pakkaset-paukkuvat-ala-anna-sahkolaskun-paukkua-mukana-03e7648e4200403faf9917d2759dae73

 

Säästeliästä kesää ja mukavaa juhannuksen odotusta,

Plussa Suomen tiimi

Kirjoittaja: 

Mari Reijonen

Plussa Suomen markkinointi