Energistä asiaa

Siirron osuus sähkölaskulla on kasvanut edelleen. Onko nousevien hintojen markkinoilla enää mahdollisuutta säästää?  

Siirtohintoihin säädettiin uusi laki vuonna 2013. Voimakkaiden Tapani- ja Asta-myrskyjen vuoksi jopa puoli miljoonaa suomalaista kokivat pitkiä sähkökatkoja.     

Uusi syyskuussa 2013 voimaan astunut laki asetti seuraavat vaatimukset sähkönjakelun varmuudelle: 

Asemakaava-alueella ei saa olla yli 6 tunnin kestoisia sähkökatkoja. Taajama-alueilla ei tule olla yli 36 tunnin kestoisia sähkökatkoja.

Siirtoyhtiöt ovat tehneet suuria investointeja, jotta maan päällä kulkevat sähkölinjat saadaan maan alle suojaamaan linjoja lumelta että myrskyltä.  Laki edellyttää, että vuoteen 2019 mennessä 50% asiakkaan kodit ovat uuden toimitusvarmuuden piirissä. Koko Suomen tulisi olla katettuna vuoteen 2028 mennessä, ja vuoteen 2023 mennessä 75%. Koska investoinnit maksavat miljardeja, on siirtoyhtiöiden tullut nostaa hintoja huomattavasti. Caruna sekä Elenia ovat suurimmat siirtoyhtiöt, ja heidän investointinsa ovat suurimpia. Näin ollen näiden siirtoyhtiöiden asiakkaat ovat maksaneet investoinneista suurimman hinnan. Myös pienempien yhtiöiden asiakkaat haastavassa Itä-Suomessa ovat maksaneet siirrosta muuta Suomea enemmän.  Siirtohintojen odotetaan nousevan vielä 30-45% vuoteen 2028 mennessä.   

Tiesitkö, että voit vaihtaa siirtotuotteesi kerran vuodessa maksutta?

Entä kuulutko oikeaan sähköveroluokkaan? 

Sähkövero ei sisälly siirtohintaan, vaan vero on sähkölaskun erillinen kulu. 6% hinnan korotus vastaa todellisuudessa n. 9% korotusta siirtolaskulla. Tämä johtuu sähköverosta, jonka osuus siirron hinnasta yritystoiminnassa sekä isommissa omakotitalouksissa on noin 48%. Pienessä kerrostaloasunnossa sähköveron osuus on 35%.  

Mistä nousevien hintojen markkinoilla sitten voidaan säästää?

Siirtoyhtiöt tarjoavat maksutta siirtotuotteen vaihtamisen kerran vuodessa. Eri siirtoyhtiöt tarjoavat eri tuotteita ja esimerkiksi paljon yösähköä käyttävä asiakas voi hyötyä halvemmista yöajan hinnoista. Yritykset, jotka aloittavat tuotantonsa aamuyön tunteina voivat esimerkiksi hyötyä tästä hinnoittelusta. Toinen vaihtoehto on vaihtaa kausisiirtohinnoitteluun, jossa kesäajan hinnat ovat talvihintoja halvempia. Mikäli lämmität tai viilennät tilojasi sähköllä, voi siirtotuotteen vaihtaminen pienentää laskuasi jopa 10%.

Plussa Suomi tarjoaa ”Siirto Optimi” palvelua yhtenä palvelunaan asiakkaalle.

Laskemme asiakkaalle voiko siirtotuotteen vaihtaminen tuoda asiakkaalle säästöä. Mikäli haluat tarkistaa onko sähkönkäytöllesi mahdollisesti halvempikin vaihtoehto olemassa, voit pyytää meitä ottamaan sinuun yhteyttä ja kertomaan palvelusta lisää. Mikäli säästöjä ei synny, emme mekään lähetä laskua työstä.

Entä maksatko oikeaa sähköveroa?

Myös sähköveron voi tarkistaa ja vaihtaa. On ollut yleistä, että asiakkaan sähkösopimusta tehdessä asiakas on luokiteltu väärään veroluokkaan. Esimerkiksi tuotanto- ja teollisuusyritysten sähkövero on huomattavasti alhaisempi kuin kotitalouksien ja muiden toimialojen sähkövero. Mikäli olet maksanut väärää sähköveroa, voit pyytää sähköveron oikaisua kuluvalta, sekä komelta aikaisemmalta vuodelta. Tarkistamme sähköveroluokan asiakkaan puolesta, emmekä laskuta palvelusta mikäli veroluokkaa ei tarvitse vaihtaa. Esimerkiksi 100 000 kWh vuodessa kuluttava leipomo säästää yli 1500 euroa vuodessa, mikäli on aikaisemmin kuulunut väärään veroluokkaan.

Kannustamme myös energiatehokkaiden laitteiden hankintaan, sekä omaan energiatuotantoon aurinkopaneelien avulla. Paneelien vuosituotto on nykyään jopa 10%. 

 

Kirjoittaja

Mari Reijonen

Plussa Suomen markkinointi