Yrittäjät kertovat – Osa 3 ” – Cafe Carusel

Kohti ympäristöystävällisempää liiketoimintaa

Cafe Carusel on palvellut asiakkaitaan Helsingin merisatamanrannassa jo yli 25 vuoden ajan. Idea kahvilan perustamisesta lähti liikkeelle lapsuuden haaveista. Tänä päivänä Carusel on perheyrittäjille rakas työpaikka, elämäntapa sekä harrastus.

Asiakkaat tulevat Caruseliin sekä läheltä että kaukaa. Keskeinen sijainti meren äärellä aivan Helsingin keskustan kupeessa tekee paikalle pääsyn helpoksi niin julkisilla, autoilla että veneillä saapuville. Kahvilan sisältä löytyvät kabinetit, joita käytetään paljon sekä juhla- että yritystilaisuuksien järjestämiseen.

Vihreät arvot ja ekologisuus näkyvät sekä kahvilan ruokalistalla että energiaratkaisuissa. Lue artikkelistamme, kuinka yrittäjä Ari Sarmanto on onnistunut saamaan Helsingin suosikkikahvilasta ympäristöystävällisemmän.

 

 

Kuinka ekologisuus näkyy Cafe Caruselin toiminnassa? 

Jo yli 20 vuoden ajan lähiruoka ja ekologiset arvot ovat olleet kahvilan toiminnan ydin. Cafe Carusel oli Helsingin ensimmäinen kahvila, jonka katolle asennettiin aurinkopaneelit. Kahvilan lämmitys toimii merilämmöllä ja kahvilan katolla on myös oma pieni tuulivoimala. Kaikki ratkaisut on onnistuttu asentamaan niin, että katukuvasta katsottuna niitä ei edes huomaisi. Ekologisuus näkyy myös kahvilan ruokalistalla. Lähi- ja luomuruokaa painotetaan ja kesäsesongin aikana Carusel saa osan yrteistä oman pihan puutarhasta. Ekologisuus näkyy Caruselissa myös seuraavin tavoin:

1. Carusel on käyttänyt ja myös tuottanut omaa uusiutuvaa energiaa jo yli vuosikymmenen

2. Ravintolan ruokahävikin vähentäminen – Mukana ResQ clubissa

3. Energiansäästö / vedensäästö

4. kierrätys ja muovittuomuus

Esimerkkejä Caruselin ratkaisuista

Energiansäästö & Ympäristö

1. Kahvilan oma energiantuotanto – Kattaa lähes kolmanneksen energiantarpeesta

1. Aurinkopaneelit: Cafe Carusel oli Helsingin ensimmäinen kahvila, jonka katolle asennettiin aurinkopaneelit. Aurinkojärjestelmä hankittiin v. 2013 ja sitä on laajennettu vielä myöhemmin. Aurinkopaneelit tuottavat noin. 15-20 % kahvilan kokonaistarpeesta, joka vastaa miljoonaa kahvikupillista vuodessa.

2. Pieni tuulivoimala kahvilan katolla: Caruselin katolle asennetut tuulimyllyt tuottavat yhteensä n. 3-4% Caruselin energiantarpeesta. 

2. Lämmitys merivesilämpöpumpuilla

Vuonna 2013 Carusel vaihtoi lämmityksen maakasusta merilämpöpumppuihin. Pumput ovat asennettu 25 metrin syvyteen meren pinnan alle, joista lämpöenergia siirtyy putkia pitkin Caruselin tiloihin. Merivesilämmitys kattaa 80% Caruselin kokonaislämmitystarpeesta.  Lämmitys merivesilämpöpumpuilla on erittäin ympäristöystävällistä eikä vaadi huoltotoimenpiteitä yhtä usein muihin lämmitysmuotoihin verrattuna.

3. VEDENSÄÄSTÖ – VEDETTÖMÄT PISUAARIT

Caruselin WC-tilojen pisuaarit vaihdettiin vedettömiin pisuaareihin. ( Valmistaja: Novosan Oy)
Yksi vedetön pisuaari säästää 100 000 litraa vettä vuodessa. ( 3 x 100.000 L/vuosi)
Uusi ratkaisu on myös tehnyt wc-tilojen ilmasta paljon raikkaamman.

4. Ruokahävikin minimointi – ResQ club

Suomalainen ResQ club taistelee ruokahävikkiä vastaan myymällä ravintoloista, kahviloista ja ruokakaupoista yli jääneitä annoksia puoleen hintaan. Asiakas voi tilata annoksen sovelluksen avulla ja tämän jälkeen noutaa annoksen paikan päältä. Caruselin ruokahävikkiä erityisesti lounasaikaan on vähentynyt merkittävästi ResQ clubiin liittymisen jälkeen.

 

5. Jätteiden lajittelu, kierrätys ja uudelleen hyödyntäminen

Caruselissa lajitellaan erikseen pahvit, metallit, posliinit, lasi-, bio- ja energiajätteet.

FRITEERAUSRASVA:  Ravintolan ruuanlaitosta ylijäävä friteerausrasva kerätään talteen, jonka jälkeen se hyödynnetään uudelleen teollisuudessa. Friteerausrasva ravintoloista päätyy usein viemäriveteen, jonka vuoksi Sarmanto rohkaiseekin ravintola-alan yrittäjiä kierrättämään rasvan ja pitämään viemäriveden puhtaampana. 100 litran kokoisen kanisterin poishaku maksaa n. 30 euroa yrittäjälle. Joskus alihankkijat jopa maksavat kanisterista ravintolalle päin.

KAHVIPOROT: Kierrätetään Helsieni Oy:lle , joka käyttää ne sienien kasvatusalustallaan ravinteena. Carusel ostaa heiltä mm. osterivinokassientä.

KIERRÄTYSLAATIKOT: Ravintolan puolelle Carusel on saanut käyttöönsä kestran kautta saadut kierrätyslaatikot. Ruuan kuljetukseen käytettävien laatikoiden avulla Carusel on onnistunut vähentämään pakkauksista syntyvää jätettä.

 

6. Muovin käytön vähentäminen

Sarmanto kertoo, että muovia on onnistuttu vähentämään yli 50% viime vuosien aikana. Kertakäyttöastiat ovat täysin kierrätettäviä ja uudet kertakäyttökahvikupit kansineen ovat myös täysin muovittomia. Lisäksi keittiön erikokoisilla kannellisilla säilytyslaatikoilla pyritään pienentämään elmukelmun käyttöä.

 

7. Lähi- ja luomuruokaa ruokalistalla

Viimeisimmästä asiakkaille teetetystä tutkimuksesta selvisi, että asiakkaat pitävät ekologisuutta yhtenä tärkeimmistä arvoista ravintolaa valittaessa. Cafe Caruselin menu koostuu pääosin kotimaisesta lähi- ja luomuruuasta.

Esimerkiksi Caruselin yrtit saadaan oman pihan puutarhasta sekä Sipoosta Ahlbergin luomutilalta. Kauden kasvikset, juurekset ja marjat tulevat aina läheltä, jolloin ekologisuus korostuu myös logistiikan järjestelyssä. Sarmanto itse suosii luomua, sillä tuoreus ja laatu tuotteissa on hänen mielestään ylivoimaisesti parempi. Luomutuotteiden saatavuus ja vaihtoehtojen lisääntyminen kasvaa koko ajan. Lisääntynyt luomutuotteiden kysyntä painaa hintoja alemmaksi ja siksi Sarmanto suositteleekin luomuun vaihtamista muillekin ravintolyrittäjille sekä kuluttajille.

Luomutuotteita voi tilata suoraan luomutilalta kotiin toimitettuna esimerkiksi REKO:n kautta.

 

8. Caruselin oma leipomo

Caruselin leipomotiloissa valmistetaan suurin osa kahvilassa myytävistä tuotteista. Makeat piirakat, muffinssit, browniet, pullat ja suolaiset piirakat valmistetaan Caruselissa omassa tuotantotilassaan. Suomalaisten perinteistä suosikkia korvapuustia leivotaan noin 35 000 kpl vuodessa. Yksi lounaslistan suolaisista suosikkiannoksista on pizza, jonka valmistamiseen taikinaa menee n. 20 000 kiloa vuodessa.

Itse leipominen on myös auttanut saamaan liiketoiminnasta ympäristöystävällisempää, sillä leivoksia ei tarvitse enää tilata leipomosta ja näin kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä on saatu pienennettyä huomattavasti. Myös pakkausjäte on vähentynyt muutoksen myötä.

 

9. Älykäs LED valaistus

Kahvilan valaistus vaihdettiin ekologisempiin LED-valoihin vuonna 2016. 

Osa kahvilan valaistuksesta toimii automatiikalla. Esimerkiksi Live-musiikkiesityksissä sekä puhetilaisuuksissa valaistusta säädetään tunnelman mukaan. 

 

Cafe Carusel – Mukana Ilmastonmuutoksen hidastamisessa

Cafe Carusel – mukana ilmastotalkoissa miljoonapuuta.fi kautta.

Auta ilmastonmuutoksen hidastamisessa – Tutustu yrityspaketteihin täältä

 

Lue lisää Cafe Caruselista alla olevista linkeistä:

Säästä energiaa sekä luontoa - Fiksusti ja kustannustehokkaasti

Plussa Suomi Oy tarjoaa yrittäjälle kaikki energiaratkaisut saman katon alta. Valikomaamme kuuluvat vihreät sähkösopimukset, hiilijalanjäljen kartoitus, Led-valaisimet, energiamittari -raportti ja paljon muuta.