Yrittäjät kertovat – Osa 2 ” – Tuorekartano

Kohti ympäristöystävällisempää liiketoimintaa

Tuorekartano on tuonut kotimaista perunaa ruokapöytiin jo yli 30 vuotta. Yrityksen perustivat Mika ja Päivi Uusikartano, ja vuonna 2008 Kari Kastari aloitti yrittäjänä perinteikkäässä perheyrityksessä.

Tuorekartanon pakkaamolla käsitellään noin 17-20 miljoonaa kiloa suomalaista perunaa vuosittain.

”Kaiken toimintamme lähtökohtana ovat kuluttajamme ja heidän odotuksensa sekä tarpeensa – ja tietenkin rakkaus perunaan.”

Kuinka ekologisuus näkyy Tuorekartanon toiminnassa? 

Tavoitteenamme on toimittaa puhdasta kotimaista perunaa ruokapöytiin niin resurssitehokkaasti kuin mahdollista. Kunnioitamme kaikessa toiminnassamme ympäristöä ja pyrimme vähentämään ympäristön kuormitusta.

1. Tuorekartano teki kestävän kehityksen sitoumuksen v. 2017

– Sitouduimme vähentämään kuljetuksen aiheuttamia päästöjä sekä pienentämään hiilijalanjälkeämme.

2. Käytämme sopimusviljelijöitä, jotka sijaitsevat lähellä toimipistettämme

-Käytämme lähiviljelijöitä, jonka vuoksi voimme taata sekä perunan tuoreuden että vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

-Kaikki sopimusviljelijämme ovat IP-perussertifioinnin ja IP Sigill -tason mukaisesti koulutettuja sekä auditoituja. Sertifioinnin tavoitteena on lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käytön minimoiminen sekä veden käytön tehostaminen.

3. Haemme kumppaneita, jotka painottavat ympäristöasioita ja myös kehittävät niihin konkreettisia ratkaisuja

-Asiakaskuntamme on vähittäiskauppasektori. Lidl on asiakkaistamme ensimmäinen kauppaketju, joka asetti tavoitteen muovin vähentämiselle valikoimassaan. Kehitimme Lidlin kanssa yhteistyössä täysin kierrätettävän perunalaatikon.

-Käytämme CHEPin vuokralavoja, joihin käytetty puu tulee kestävästi hoidetuista ja sertifioiduista metsistä.

Esimerkkejä Tuorekartanon ratkaisuista

Energiansäästö & Ympäristö

1. Kehitimme täysin kierrätettävän jääkaappilaatikon

Tuorekartano kehitti yhdessä DS Smithin kanssa täysin kierrätettävän ekopakkauksen. Aaltopahvista valmistetussa 3 kg:n jääkaappilaatikossa on uudelleen suljettava luukku, joka suojaa perunoita valolta ja takaa näin paremman säilyvyyden.

Pakkaus voitti pohjoismaisen ScanStar ja maailmanlaajuisen WorldStar packaging –palkinnon. Kisan tuomaristo kiitteli pakkauksen innovatiivisuutta, ympäristöystävällisyyttä ja helppoutta.

ScanStar on pohjoismainen pääsylippu WorldStariin -pakkausalan Oscar-gaalaan.

Tuorekartanon ekopakkaus on ollut myynnissä Lidl-myymälöissä vuodesta 2019.

2. Muovin käytön vähentäminen

Käytämme Tuorekartanolla mahdollisimman paljon kierrätettäviä tai muilla tavoin uudelleen hyödynnettäviä pakkausmateriaaleja. Olemme onnistuneet vähentämään muovin käyttöä yhteensä n. 25 %.

 

3. Perunan lajittelu ja asianmukainen jätehuolto

Perunan laadunvalvonta ja lajittelu on meillä järjestetty niin, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Mikäli osa perunoista ei pienen pintavirheen tai kokonsa vuoksi päädy kaupan hyllylle, toimitamme ne hiutaleteollisuuden raaka-aineeksi, kuorimoille ja tärkkelysteollisuudelle.

4. Logistiikka – lavajärjestelyillä ja yhdistelmäkuljetuksilla vähemmän liikennepäästöjä

Logistiikan uudelleenjärjestely oli yksi kestävän kehityksen tavoitteista. Aloitimme logistiikan tehostetun seurannan vuoden 2017 alussa. Tavoitteenamme oli hyödyntää rekkojen 100 %:nen täyttöaste. Olemme onnistuneet kasvattamaan autokohtaista kuljetusvolyymia paljonkin ja näin onnistuneet vähentämään kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Uusilla lavaratkaisuilla pystymme hyödyntämään jokaisen senttimetrin kuljetuksissa.

 

Tuorekartano – Mukana Ilmastonmuutoksen hidastamisessa

Tuorekartano Oy – mukana ilmastotalkoissa miljoonapuuta.fi kautta.

Auta ilmastonmuutoksen hidastamisessa – Tutustu yrityspaketteihin täältä

 

Lue lisää Tuorekartanosta alla olevista linkeistä:

Säästä energiaa sekä luontoa - Fiksusti ja kustannustehokkaasti

Plussa Suomi Oy tarjoaa yrittäjälle kaikki energiaratkaisut saman katon alta. Valikomaamme kuuluvat vihreät sähkösopimukset, hiilijalanjäljen kartoitus, Led-valaisimet, energiamittari -raportti ja paljon muuta.