Energistä asiaa

Tulevaisuus on älykaupungeissa

Mikä on älykaupunki?
Älykkäällä kaupungilla tarkoitetaan kaupunkia, joissa digitaaliset palvelut tekevät elämästä sekä ilmastoystävällistä että sujuvaa

Teknologiaa hyödynnetään eri tavoin. Vuoteen 2050 mennessä jopa 75% asukkaista ennustetaan asuvan kaupungissa, ja Suomalaisista vuoteen 2040 mennessä jopa 30% asuu neljässä suurimmassa kaupungissa. Koska kaupunkiasuminen yleistyy, tarvitaan ongelmanratkaisuun “älyä”.

Meitä rajoittavat uudet lait ja ilmaston lämpeneminen on otettu vakavasti ympäri maailmaa. Kuinka voimme väestön kasvaessa kontrolloida ja minimoida hiilijalanjälkeä?

Älykaupungit ovat tulevaisuuden kaupunkeja, joissa teknologia mahdollistaa kaupunkiasukkailleen sujuvan elämänlaadun, edullisen asumisen sekä  ilmastoystävälliset palvelut.

Tiesitkö että asuintalot sekä kaupalliset liiketilat vievät n. 60% kaikesta maailman energiasta?

Älykkäät asuintalot ovatkin suosiossa ja Pohjoismaat ovat älytalojen kehityksessä kärkisijoilla. Älytalojen katoille asennetut aurinkokeräimet tuottavat asuintalolle omaa energiaa. Jopa taloyhtiöiden suihkujen vedenpaine on mietitty tarkkaan energian säästämiseksi. Aurinkokeräimet alkavat tuottaa energiaa jo yleensä helmikuun puolella, joten esimerkiksi lämmityskulut taloyhtiöissä on saatu omalla energiantuotannolla kuriin. 

Valaistuksessa älykästä teknologiaa onkin hyödynnetty jo pitkään. Esimerkiksi LED -pihavalot liiketunnistimilla ovat olleet sekä turvallisia että ekologisia ratkaisuja, jottei pihavaloja pidetä päällä turhaan, mutta ei myöskään pimeällä tarpeen vaatiessa pois päältä. Esimerkiksi kerrostaloyhtiö voi saada vuodessa jopa 10 000 euron säästöt älykkään LED -valaistuksen myötä. 

Tulevaisuudessa älykkäiden  taloyhtiöiden asuntoihin ei tarvitse enää kaapeloida perinteisiä valopistokkeita, vaan kaikki valaisimet pystytään etäohjaamaan teknologiaa hyödyntäen. Myös valaisimiin asennetut integroidut sensorit auttavat valaisinta itseohjautumaan oikeaan asetukseen käyttäen sekä lähivalaisinta että luonnonvaloa ympärillään hyödyksi.

Älykäs liikenne on edellytys hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Sähköautot tulevat korvaamaan nykyiset ajoneuvot, mutta aikataulu on vielä kysymysmerkki. Kysyntä on lisääntynyt sähköautojen hintojen laskiessa ja latausaikojen lyhentyessä. Jokaisella suurella valmistajalla on nykypäivänä oma sähköautomalli markkinoilla.

Tilastojen mukaan vuonna 2017 liikenteessä oli reilu 1400 sähköautoa, ja vuonna 2018 sähköautoja oli 2404. Hybridiautot ovat yleisempiä, ja niitä liikenteessä vuonna 2017 oli 5719 ja seuraavana vuonna 2018 yli 13000.

Myös julkisen kulkuliikenteen sujuvuus on taattava kansalaisille, jotta julkisen kulkuliikenteen käyttö lisääntyisi. Tukholmassa julkisen kulkuliikenteen käyttö lisääntyi 20% vuosien 1995-2013 välillä.

Helsinki on loistava esimerkki kaupungista, jossa älykäs liikenne on jo osa arkea. Vaihtoehtoisia kulkuneuvoja, kuten kaupunkipyöriä ja sähköpotkulautoja nähdään liikenteessa päivittäin. Niiden saatavuus on myös tehty helpoksi. Applikaatiosta voit tarkistaa  kaupunkipyörien saatavuuden ja sijainnin. Kaupunkipyöräilun maltilliset kustannukset tekevät myös valinnan pyöräilyn ja henkilöautoilun välillä helpoksi.

Maailman älykaupunkien Smart City -Expo kongressi järjestettiin Espanjassa Barcelonassa v. 2019.
Smart City Expo -kongressi järjestetään maailman tulevaisuuden parantamiseksi, ja jotta kaupungit voivat löytää uusia mahdollisuuksia parantaa elämänlaatuaan.

Vuoden Smart Citynä palkittiin Ruotsin Tukholma, joka pystyy tarjoamaan asukkailleen parhaan mahdollisen ympäristön niin taloudellisesti kuin ekologisesti.

Helsinki on aiemmin palkittu parhaana teknologiakaupunkina julkisen liikenteen suhteen.

Viime syksynä parhaat suomalaiset applikaatiot palkittiin Digital Transport Dayssa Helsingissä. Whim -sovellus palkittiin parhaana kestävän kehityksen palveluna. Yrityksen päämissio on vähentää henkilöautoilua. Whim -sovelluksesta saat julkisen liikenteen kuukausilipun täsmälleen samaan hintaan kuin HSL ja kaupan päälle myös muita etuja, kuten alennusta takseista, vuokra-autoista sekä kaupunkipyörän käyttöön kesäksi maksutta.

Kuinka Plussa Suomi kannustaa älykkäämpään ja energiatehokkaampaan tulevaisuuteen?

  1. Aurinkopaneelien hankinta
  2. LED valaisimet
  3. Energiaystävällisiin laitteisiin sijoittaminen ja laitteiden teknologian hyödyntäminen
  4. Hybrid – ja sähköautoilu

Meiltä tilaat helposti LED valaisimet ja aurinkopaneelit sekä toimitettuna että asennettuna. Tiedustele lisää tuotteiden saatavuudesta ja hinnoista meiltä!

Kirjoittaja: 

Mari Reijonen

Plussa Suomen markkinointi